Siirry suoraan sisältöön

Yrittäjä; onko huolenpitosopimuksesi voimassa ja verovähennykset oikein tehty?

kuntosali

Työterveyshuoltoasiat puhuttavat jälleen.

1.9.2015 tuli voimaan tilaajavastuulain muutos, jossa ennen tilauksen tai sopimuksen tekemistä tilaajalle asetettu selvitysvelvollisuus laajeni koskemaan myöskin työterveyshuoltoa, mikäli yrityksellä on palkattua työvoimaa.

Pelkästään yrittäjävetoisessa toiminnassa todistus työterveyshuollon järjestämisestä ei ole pakollinen, mutta aiotko tosiaan rajata itsesi – yrityksesi tärkeimmän voimavaran – työterveyshuollon ulkopuolelle? Ennaltaehkäisevä ote asioihin on kaikkein parasta ja väitän, että suurimmalle osalle meistä yrittäjistä se jää toisarvoiseksi asiaksi jos huolenpito jää omille harteillemme.

Yrittäjä – olisiko siis aika tarttua tuumasta toimeen ja laittaa yrityksesi tärkein pääoma säännöllisen seurannan ja huolenpidon kohteeksi? Autovakuuttamisen termein; kasko-tason turvalla, katsastukseen kutsunnalla ja bonuksena vielä korkeammilla kela-korvauksilla, kunhan työterveyshuollon ennaltaehkäisevä palvelusopimus on olemassa.

Aina välillä törmää yrittäjäkeskusteluissa tilanteeseen, jossa Hanna Hieroja kertoo pitävänsä huolta itsestään ja jaksamisestaan käymällä kuntosalilla ja toteaa, että kuntosalin vuosimaksun hän on maksanut yrityksen pankkitililtä ja kirjanpitäjä on ne vähentänyt yrityksen menona kuten pitääkin – kysehän on tyky-toiminnasta. Hienoa, että Hanna ei huolehdi pelkästään asiakkaittensa työkyvystä hieromalla heitä, vaan huolehtii myös omasta työkyvystään ja jaksamisestaan. Mutta siinä Hanna on väärässä, että tmi-yrittäjän kuntosalimaksut kuuluisivat yrityksen kirjanpitoon. Onko nyt niin että Hannalla on käynyt tuuri kun on löytänyt sellaisen kirjanpitäjän, joka maksut yrityksen liiketoiminnan kuluiksi hyväksyy – vai olisiko mahdollista, että tällä järjestelyllä Hanna rakentaa itselleen sudenkuoppaa, jonka olemassaolosta hänellä ei ole tietoakaan?

Verottaja tarkastelee yrityksen työterveyshuoltoa yhtiömuodon mukaan. Hanna Hierojaa koskevat eri säännöt kuin esimerkiksi Pekka Palvelu Oy:tä. Hanna Hierojakin voi yrityksensä kirjanpidossa ja verotuksessa vähentää oman työkykynsä ylläpitämiseen liittyviä kuluja – myös sairaanhoitokuluja – jopa erikoislääkäripalveluita, mutta ei kuntosalimaksua. Pekka Palvelu Oy:llä on hyvinvointiinsa käytettävissään vielä Hanna Hierojaa järeämmät välineet; Pekka voi päättää että hänen yhtiönsä kustantaa erikoislääkäripalveluiden lisäksi vielä hammashoidonkin.

Olisikohan aika laittaa yrittäjien terveysasiat mallilleen ja tehdä niistä asianmukaiset verovähennykset?