Yrittäjän personal trainer, advisory board
Jokainen yrittäjä tarvitsee rinnalleen sparraajan, joka kannustaa sekä päätöksentekoon että toimintaan. Tilitoimistoyrittäjänä olen aidosti innoissani siitä kuinka pystyn tulevaisuudessa entistä enemmän tuottamaan lisäarvoa asiakkailleni
Yritysneuvontapalvelu
Rinnalla kulkija, päätöstenteon haastaja, omien ajatusten peili, tärkeiden kysymysten kysyjä ja kyseenalaistaja – kaikkea niitä hyvä yrittäjän personal trainer on yrittäjälle ja enemmänkin. Nämä palvelut eivät ole tähtitiedettä vaan läsnäoloa, rinnalla kulkemista, yhdessä yrittäjän kanssa asioiden tekemistä tavoitteiden saavuttamiseksi.
Lähes 95 % suomalaisista yrityksistä on alle 10 henkilöä työllistäviä pk-yrityksiä (93,3 % Tilastokeskus, yritysrekisteri 2016) ja näiden yritysten kannattavuus, kehitys ja liiketoiminnan tavoitteiden saavuttaminen on meille kaikille tärkeää. Edelleenkin usein keskusteluissa törmää siihen harha-ajatukseen, että ”yritystoimintani on niin pientä, etten minä sitä varten mitään yritysneuvontaa tarvitse – sellainen on vain suurten yritysten hommia”.
Liiketoiminnan koosta huolimatta jokaisella yrityksellä on samanlaisia haasteita – ja haasteiden mittasuhteet ovat aina yhtä suuria ja merkittäviä kyseisen yrityksen liiketoiminnan näkökulmasta:
- saanko maksettua yritykseni laskut sillä rahalla, jonka asiakkailtani saan?
- Mitä teen jos asiakkaani eivät maksakaan ajoissa, millä itse pystyn kuitenkin huolehtimaan omista velvoitteistani omille toimittajilleni ja palveluntuottajilleni?
- Miten saisin liiketoimintani kannattavuuden paremmaksi tai lisää asiakkaita – tai kenties kumpaankin?
- Miten pystyisin järjestelemään omaa ajankäyttöäni niin, että palvelen asiakkaitani nykytarpeiden mukaisesti mutta samalla huolehdin omasta jaksamisestani ja hyvinvoinnistani – yrittäjänä kun itse olen kuitenkin yritykseni tärkein investointi?
Mitä tietoa ja osaamista yritykselläni on annettavaksi Sinulle?
35 vuoden tilitoimistotyö ja sitä kautta kehittynyt laaja toimiala- ja yrittäjäymmärrys. Vankka perusliiketoiminnan osaaminen (lakisääteiset palvelut, tilinpäätös, verotus) ja sen rinnalla jo 2000-luvulla alkanut kiinnostus laajentaa osaamista myöskin asiakkaan liiketoiminnan kehittämisen alueelle (v.2009 suoritettu talouspäällikön tutkinto). Jatkuva ammattitaidon ylläpitäminen ja itsensä kehittäminen sekä haastaminen, viimeisimpänä lokakuussa 2022 suoritettu Taloushallintoliiton talouden ja neuvonnan tutkinto, TNT.
Itselläni on rohkeutta kertoa Sinulle oma näkemykseni liiketoimintaasi liittyvistä asioista. Itse yrittäjänä tiedän, että päätöksenteon vastuu on viime kädessä vain itselläni. Tiedän kuitenkin myös sen, kuinka yksinäiseltä yrittäjyys tuntuu juuri silloin, kun tarvitsisi peilin omille ajatuksilleen – kumppanin joka tietää ja tuntee tilanteeni ja joka aidosti kertoo oman ammattilaisen näkemyksensä asioistani. Minä haluan olla sellainen Sinulle!
Wikipedia-artikkeli:
Yritysneuvonta on esimerkiksi julkisrahoitteisen kehitysyhtiön tai tilitoimiston tarjoama palvelu, jonka tavoitteena on kannattavan yritystoiminnan käynnistäminen sekä olemassa olevan liiketoiminnan tehostaminen ja parantaminen.
Käytännössä julkisrahoitteiset kehitysyhtiöt (mm. uusyrityskeskukset) tarjoavat verovaroin rahoitettuja ilmaispalveluita, joiden tarkoituksena on joko edistää yhteiskunnallisesti kannattavan yritystoiminnan syntymistä tai tukea yrityksen kansainvälistymistä. Yksityisen sektorin (mm.tilitoimistot) tuottamat yritysneuvontapalvelut kattavat koko yrityksen elinkaaren, useimmiten neuvonnan painopiste keskittyy yrityksen olemassa olevan liiketoiminnan tehostamiseen ja parantamiseen.
Yritysneuvontapalvelut on kohdennettu mikroja pienyrityksille. Lähes 95 % suomalaisista yrityksistä (94,7 % Tilastokeskus yritykset 2014) on alle 10 henkilöä työllistäviä pk-yrityksiä. Näiden yritysten kannattavuus, kehitys ja liiketoiminnan tavoitteiden saavuttaminen on yritysneuvonnan keskiössä.
Käytännössä yritysneuvoja auttaa yrittäjää rajaamaan kehittämiskohteet, antaa konkreettisia työvälineitä muutosprosessiin ja ohjaa päätöksentekoon – auttaa yrittäjää saavuttamaan hänen liiketoiminnalliset tavoitteensa. Esimerkkejä liiketoiminnan kehittämisen kohteista;
- kannattavuuden parantaminen
- myynnin tehostaminen
- asiakastyytyväisyyden parantaminen
- uuden tuotteen tai palvelun kehittäminen
- henkilöstön liiketoimintaymmärryksen kasvattaminen
- valmistautuminen yrityksen myyntiin
Esimerkkejä prosessien eri vaiheista;
- yrityksen pitkän (3 - 5 v) sekä lyhyen ( 0 - 1 v) aikavälin tavoitteen määrittäminen
- yrityksen asiakaslupauksen ja arvojen asettaminen
- henkilökunnan kuuleminen ja sitouttaminen yrityksen tavoitteisiin ja arvoihin
- liiketoiminnan kehittämiskohteiden kartoittaminen
- kehittämishankkeen suunnittelu, toteutus ja seuranta
- ulkopuolisten resurssien ja tiedon hyödyntämismahdollisuuksien selvittäminen
Yritysneuvonnan toteuttaminen vaatii riittävän talous ja prosessiosaamisen sekä oikeat työvälineet. Suomessa yritysneuvojan erikoisammattitutkintoa järjestää sekä julkisrahoitteiset että yksityiset koulutusorganisaatiot.